...

Teendők Halálozáskor

Követendő intézkedések elhalálozás esetén

Halál bekövetkeztének megállapításához halottvizsgálat szükséges. Haláleset bárhol megtörténhet, ezért az ügyintézés eltérő lehet. Elhalálozás helyszíne meghatározza az ügyintézési folyamatot.

Lakáson történt elhalálozás esetén

Értesíteni kell a háziorvost. Ha nincs rendelési idő, ez esetben az ügyeletes orvost. Orvos állapítja meg a halál beálltát, ő végzi el a halottvizsgálatot és ő állítja ki a halottvizsgálati bizonyítványt. Ezek megtörténte után kérjük jöjjön el irodánkba, a temetés vagy hamvasztás megbeszélése és megszervezése megtörténjen. Mindenben készségesen segítünk Önöknek! Orvos feladata az is, hogy intézkedjen az elhunyt elszállításáról. Elszállításkor az elhunyt személyen nemesfém vagy annak vélhető tárgy nem maradhat.

Amennyiben nem kórházban történt a haláleset, és a halál oka a halál bekövetkezését követően 16 órán belül nem állapítható meg, a holttestet további intézkedésig a legközelebbi kórház pathológiai osztályára kell szállítani. Ebben az esetben (mivel az orvos rendelte el a szállítást ) a szállítási költségeket az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ( rövidebb nevén: OEP ) fizeti

Kórházban történt elhalálozás vagy az elhunyt kórházba szállítása esetén

A kórházi felvételi iroda álltja ki a Halottvizsgálati bizonyítványt, a -Jegyzőkönyv haláleset bejelentéséről- nyomtatványt, Halálozási Statisztikai lapot. Elhunyt személyes tárgyaival, ruháival és személyi igazolványával együtt átadnak a hozzátartozónak. Temetés ügyintézése érdekében szíveskedjen befáradni a temetkezési irodánkba, ahol több évtizedes gyakorlat és tapasztalat alapján megszervezzük a temetési vagy a hamvasztási szertartást.

Forduljon hozzánk bizalommal, bízza ránk az intézkedéseket!

Kórház Pathológiai Osztályán történik az elhunyt boncolása és az ezzel kapcsolatos adminisztrációs tevékenység. Szintén itt történik az elhunyt temetésre, ravatalozásra vagy hamvasztásra való felkészítése, mosdatás, borotválás, sminkelés, fésülés, öltöztetés, esetenként balzsamozás. A hozzátartozók bevihetik a kórházba a temetési szertartásra szánt ruhákat, a vallási és kegyeleti tárgyakat, ékszereket.